Ravintolaillallinen vai kokemuksesi ravintolasta illalla?

Ravintoloihin

Ravintolaillallinen. Mitä kaikkea se sisältääkään, mikä mahdollisuus ja ainutkertainen tilanne. Onko illallinen hieno aloitus viikolle työkavereiden kanssa loman jälkeen, tyttöjen illan kohokohta roséviinin ja suussa sulavien suklaajälkiruokien kera, alkusoittoa romanttiselle viikonlopulle mielitiettysi kanssa vai vain tapa ruokkia nälkäinen kehosi? Aikuinen tarvitsee kuitenkin aina tietyn määrää oikeaa ravintoa pysyäkseen hengissä ravintosuositusten mukaisestikin. Mitä sinä siis odotat ravintolalta, kohtaako seurasi odotukset tai oletko yksin? Voiko ravintola vaikuttaa enää mihinkään, jos ruoka olikin pilalla tai tarjoilija kaataa alkujuomat syliisi? Mistä kaikesta koostuukaan kokemuksesi ja miten usein olet tyytyväinen?

Odotukset ja oma asenne ovat merkittävissä asemissa kokemusmaailman syntymisen vaiheissa. Oletko menossa vain hakemaan hampurilaisen lähimmäiseltä kioskilta, menetkö samaan tuttuun ravintolaan syömään lempiateriasi vilkaisemattakaan listaa vai etsitkö kulinaristisia elämyksiä- alkutilanne vaikuttaa vääjäämättömästi lopputilanteeseen. Kävikö niin, että olitkin vieraalla paikkakunnalla ja halusit vain nopean pizzan, mutta ravintolat olivat menneet kiinni ja päädyit à la carte -listaa tuijottamaan yksin ympäröivien pariskuntien keskelle lauantai-iltana? Tai kenties aiot yllättää rakkaimpasi ja viet hänet huikealle monen ruokalajin illalliselle, odottaen myöntäviä hymähdyksiä, tuiketta silmissä, syviä henkäyksiä makunystyröiden aktivoituessa herkimmilleen ja pientä kiitosta ruokailun jälkeen. Ehkä viet asiakkaasi hyväksi luulemaasi ravintolaan.

Mitäs sitten? Päädyt ravintolaan, odotuksesi ovat asetettu, kastuit hivenen matkalla sateen alkaessa. Onko valaistus hämärä, etsit kynttilän kalpeassa kelmussa nälissäsi listalta pizzaa, mutta löydät vain hanhenmaksaa ja crême bruléeta? Hintataso on sama, mutta monen ruokalajin illallinen ei tyydytä nälkääsi nopeasti. Onko tarjoilija äärettömän verkkaisa tai kertooko kuiskaten korvaasi, mikä viini sopisi haudutetun merileväalkupalan seuraksi täydellisesti- viinikin on juuri tarjouksessa, vaikka tiedät olevasi autolla? Ilmainen tai ei, tarvitset autoasi heti aamulla. Hotellihuoneessa odottaisi kylmä olut, ja Tropicana extra aurajuustolla saa jo ajatuksena kuolan valumaan kielellesi.

Täydellä vatsalla nukahtaminen tuntuu taivaalliselta ajatukselta rankan työpäivän jälkeen. Huomaat, että ihmiset tuijottavat ihmetellen, mikset istu juuri vapautuneeseen rauhalliseen kulmapöytään. Siihen, mihin kaikki muut istuutuisivat sen ollessa vapaana? Mietit, että sukkasi ovat kastuneet ja joudut puhdistamaan kenkäsi hotellilla, kulmapöytä jääköön ja palaat hampurilaispaikan autopaikan kautta kotiin. Huomenna on käytävä vaimolle ja lapsille muutama toivottu tuote uudesta vaate- ja sisustusliikkeestä, joka aukeaa toiselle puolen kaupunkia. Onneksi vaimo laittoi jo päivällä linkin uuden liikkeen sivuille http://www.trendly.fi/ ja tiedät, mitä ja mistä päin liikettä haet. Sentään se on nopeaa ja helppoa.

Vai onko käynyt niin, että tulet uuden ystävättäresi kanssa uuteen ravintolaan juuri sateen alkaessa ropista romanttisesti vanhan rakennuksen kattoon? Valaistuksena on vain kauniit marmorikynttilät ja koko tilan täyttää rauhallinen puheensoljunta, hyvin hiljainen, kuin ihmiset olisivat unohtaneet murheensa. Tarjoilijan verkkaisuus tarttuu heti teihin ja tunnette olevanne kuin romanttisen juonen hahmot, kun tarjoilija kuiskaa toverillisesti juuri teidän lempiviininne olevan illan tarjouksessa. Katsotte toisianne silmiin- tajuat, että hyväksyvä hymy hänen kasvoillaan antaa sinulle mahdollisuuden ottaa muutaman lasin ja jättää autosi parkkiin ravintolan taakse ilmaiselle parkkipaikalle. Aamullahan ei ole minnekään kiire.

Tarjoilija katsoo vinkaten kulmapöytään ja huomaatte ravintolan parhaalla paikalla olevan kulmapöydän juuri vapautuneen. Ihastuneina siirrytte pöytään ja tutkailette ruokalistaa – kuinka ilahdutkaan huomatessasi hanhenmaksan olevan kerrankin huokeaa hinnaltaan ja tiedät crême bruléen olevan juuri hänen herkkuaan. Sopivan kevyttä, vatsakaan ei ole täynnä – jospa tämä onkin ensimmäinen yhteinen yömme. Kengätkin kastuivat sopivasti, joten myöhäisillassa voit ehdottaa sujuvasti kastuneiden vaatteiden riisumista.

Mitenkäs ravintola? Ruoka? Ilmapiiri? Tarjoilija? Niin- vaikuttaisiko se lähtötilanne kuitenkin enemmän, kuin itse myönnämme?