Ravintolakulttuuri Suomessa

Ravintoloihin

Suomalainen ravintolakulttuuri on tunnettua siitä, että ravintoloissa ei vietetä yhtä paljon aikaa kuin muualla Euroopassa. Silti juuri nyt pääkaupunkimme ravintolakulttuuri on vahvassa nousussa. Kaupungista löytyy sen asukkaitten iloksi runsaasti ravintolaelämyksiä. Helsinki on alkanut kiinnostaa myös ulkomaisia toimittajia, sillä ykkösaiheena Helsingistä kirjoittavien toimittajien listalla on ruoka. Hiljattain helsinkiläisen fine diningin ystäville saatiin hyvä uutinen, sillä perinteinen Palace sai uuden huippukokin. Pelkkä kokki ei vielä tee ravintolaelämystä, mutta myös Palacen sijainti, interiööri ja pitkät perinteet vaativat ravintolaa panostamaan asiakkaan hurmaamiseen. Tämän päivän fine diningin on rentoa eikä pikkurilli pystyssä hienostelua. Ehkä nyt tämän ja monen muun ravintolan ponnistusten ansiosta myös suomalaiset asiakkaat löytävät tiensä useammin ravintolaan, ja osaavat ottaa kaiken irti kehittyvästä ravintolakulttuurista ja olla myös itse mukana kehittämässä sitä. Tällä hetkellä vielä ulkomailla vieraillessaan ei tarvitse pelätä, etteikö löytäisi mieluistaan ruokapaikkaa illemmalla tai viikonloppuna. Suomessa sen sijaan ravintolan ovea saattaa joutua turhaan nykimään jo liian aikaisin illalla.

Kansainvälistyvä suomalainen ruokakulttuuri

ravintolakulttuuri koostuu tietysti ennen kaikkea hyvästä ruuasta, mutta ravintolan sisustuksella ja henkilökunnan luomalla ilmapiirillä on yhtä suuri vaikutus. Palacen uudistuksessa paino on huippukokin palkkaamisessa, mutta yhtä paljon sisustuksen uusimisessa, ruokalistan laatimisessa ja paikan perinteiden kunnioittamisessa. Edelleen Palace kuuluu kuitenkin finedining-ravintoloiden joukkoon, joiden hinnat ovat usein tavallisen suomalaisen kukkarolle liian kovia. Suomessa ruokakulttuuri on ollut tavallisen kansan historiaa, sillä meillä ei ole ollut vahvaa yläluokkaa, joka olisi kehittänyt ruokakulttuuriamme. Monet suomalaisten perinteiset ruokalajit perustuvatkin edullisiin raaka-aineisiin ja niiden kokonaisvaltaiseen käyttämiseen ruuanlaitossa. Näitä maamme perinneruokia nautitaan niin arjessa kuin juhlahetkinäkin. Vaikka perinneruuillamme on juurensa eripuolella Suomea, nykyään karjalanpiirakoita, poronkäristystä ja mustaa makkaraa syödään ympäri maan. Ravintolat hyödyntävät perinneruokiamme luodessaan trendikkäitä tarjottavia turistien houkuttelemiseksi. Maahanmuuttajien mukana on maahamme tullut uusia makuja ja vaikutteita. Herkut eri puolilta maailmaa ovat tarjolla usein ei-etnisissäkin ravintoloissa. Autenttisen oloisia etnisiä ravintoloita löytyy jo lähes kaikista Suomen kolkista. On jo yhtä luontevaa mennä nepalilaiseen, kiinalaiseen, japanilaiseen tai kreikkalaiseen ravintolaan kuin suomalaiseenkin. Joskus voi jopa olla vaikeaa löytää leimallisesti suomalaiseksi itseään tituleeraavaa ravintolaa. Erilaiset ruokatrendit, kuten vege- ja kasvisruokaa tarjoavat ravintolat ovat myös lisääntyneet huomattavasti viime vuosina.

Kotona syömisessäkin voi tavoitella ravintolatunnelmaa

Vaikka ravintolassa syöminen yleistyykin, syödään Suomessa valtaosa, yli 60 %, ruusta kuitenkin oman ruokapöydän ääressä. Vain nuoret ja nuoret aikuiset syövät jopa puolet aterioistaan muualla kuin kotona. Vastapainona eläkeikäisistä yli 80 % syövät ruokansa oman ruokapöydän ääressä. Tai sohvalla, miten kukakin haluaa ruokansa kotona syödä. Ruokakulttuuriin pitäisi kotonakin panostaa, eli syödä yhdessä, saman kauniisti katetun ruokapöydän ääressä huolella esille laitettua ruokaa. Lapsille kannattaisi jo kotona opettaa kauniit pöytätavat osana kasvatusta ja sivistynyttä käytöstä, josta on iloa ja apua myöhemmin elämässä. Omaan ruokailutilaan kannattaa myös panostaa hankkimalla riittävän kokoisen ruokapöydän ja tarvittavan määrän tuoleja, joissa on hyvä istua useammankin ruokalajin mittainen tuokio. Ruokailutilan kalusteisiin voi kuulua myös vitriinikaappi paremmille astioille ja laseille. Sivupöydät auttavat ruuan tarjoilussa. Valaistusta kannattaa myös miettiä, sillä pelkkä kynttilänvalo ei romanttisuudestaan huolimatta välttämättä riitä. Furniturebox.fi auttaa luomaan ravintolan kaltaista tunnelmaa kotiin. Verkkokaupasta voit valita kalusteet omaan ruokailutilaasi. Enää puuttuu vain hovimestari ja tarjoilijat.