Ravintoloiden valikoima maailmalla

Ravintoloihin

Käyn läpi tässä kirjoituksessa ravintoloita maailmalla matkailijan näkökulmasta. Maailman parhaimpia ravintoloita ei käsitellä, eikä myöskään ravintolasuosituksia anneta. Sen sijaan joitakin sellaisia vihjeitä kuinka välttää pahimmat turistirysät maailmalla. Pahimmassa tapauksessa vääränlainen ravintolavalinta johtaa sairastumiseen tai rahojen menettämiseen. Huijauksen kohteeksi joutuminen on tuttua myös monelle suomalaisille ulkolaisissa ravintoloissa. Usein myös juomaraha kuuluu asiaan. Joissakin maissa, kuten Kanadassa se on jopa pakollinen. Monelle matkailijalle tuttua ulkomaanmatkoilta ovat erilaiset ravintolakokemukset. Nämä kokemukset eroavat usein suomalaisista ravintolakokemuksista. Matkailijalle esim. vieraskielinen ruokalista voi tuottaa vaikeuksia. Monet turisteille suunnatut ravintolat ovat tehneet ruokalistan myös vierailla kielillä. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro paljoa ravintolan laadusta, päinvastoin monissa turisteille suunnatussa ravintolassa hinta-laatusuhde voi olla erittäin huono.

Ulkomaille matkustavan henkilön kannattaisi kokeilla usein paikallisia erikoisuuksia, mutta moni turisti sen sijaan pitää tuttua ja turvallista vaihtoehtoa parempana. Esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi amerikkalaiset pikaruokaketjut. Joissakin maissa, kuten Suomessa, ravintoloista voi olla vaikea löytää paikallisia erikoisuuksia, kun taas esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa suurin osa ravintoloista keskittyy paikallisiin erikoisuuksiin. Esimerkiksi Italiassa monet paikalliset erikoisuudet ovat nimenomaan sille tietylle alueelle tyypillisiä ruokia, joita ei välttämättä muualla Italiassa edes juuri syödä.

Hyvän ruokapaikan valinta ulkomailla voikin olla usein vaikeaa ulkomailla. Monessa maassa on yleistä että ruokalistat ovat ravintolan ulkopuolella, mikä tietysti helpottaa päätöksen tekemistä. Etenkin jos ruokalistassa on myös hinnat mukana. Monien turistialueiden ravintoloilla on nk. sisäänheittäjät, tällaisia ravintoloita onkin syytä välttää. Samoissa ravintoloissa on usein kuvalliset ruokalistat. Tämä tietysti helpottaa ruoan valitsemista, mutta nämä kuvat eivät aina vastaa todellisuutta. Tärkeää on myös ravintolan sijainti, parhaimmat ravintolat eivät usein löydy kaupungin keskeisimmältä paikalta vaan pienemmiltä, syrjäisiltä sivukujilta. Nei eivät ole myöskään välttämättä arvostelujen kärjessä, esimerkiksi moni asiakas voi pettyä siihen, jos ruoan valmistaminen kestää pitkään. Monesti tämä voi kuitenkin olla merkki siitä, että ruoka valmistetaan alusta loppuun saakka ja että se on varmasti tuoretta.