Oman ravintolan perustaminen

Ravintoloihin

Ravintolan perustaminen voi tuntua helpolta, mutta usein se vaatii huomattavasti suunnittelua. Ravintolan perustajan on mietittävä, että tarvitaanko ulkopuolista työvoimaa, millaista ruokaa tarjoillaan, kuinka nimetä ravintola, mistä sopiva liiketila jne. Erityisesti Suomessa ravintola-ala on täynnä säädöksiä, jotka on syytä tuntea. Mikäli ravintolassa tarjoillaan alkoholia, myös alkoholilainsäädäntö on syytä tuntea. Harva ravintoloitsija pystyy pyörittämään ravintolaa yksin, joten ulkopuolista työvoimaa tarvitaan. Useissa ravintoloissa on ainakin kokki ja tarjoilija. Hienommissa ravintoloissa voi olla myös hovimestari. Joskus omistaja toimii pääasiassa kassalla ja toivottaa asiakkaat tervetulleeksi.

Rahoituspuoli on syytä selvittää ennen ravintolan perustamista. Laitteet saattavat helposti maksaa enemmän kuin on suunniteltu. Samoin laadukkaat ruoka-aineet ovat usein kalliita. Mikäli ravintola haluaa mainostaa, sekin yleensä maksaa. Tosin sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuksia levittää tietoa ravintolasta ilmaiseksi. Osaksi ilmaista mainontaa voi muodostua myös kävijöiden kirjoittama palaute ravintolasta, tosin tämä ei ole välttämättä myönteistä.

Ravintolan perustamiseen on mahdollista saada ELY-keskukselta starttirahaa, tämä tosin vaatii hyväksyttyä liiketoimintasuunnitelmaa. Ravintolan menestymiseen ei ole yhtä tiettyä kaavaa, seuraavaksi kuitenkin joitakin ajatuksia millainen ravintola voi menestyä.

Fazerin nettisivustolta kahvilan tai ravintolan perustaminen löytyy runsaasti tietoa ravintolan perustamisesta. Sieltä käy myös ilmi, että usein tarvitaan runsaasti erilaisia lupia. Lupaviidakko voikin pelottaa monia omasta ravintolasta haaveilevia yrittäjiä. Hyvä suunnittelu on siis ensiarvoisen tärkeää ravintolaa perustettaessa.