Ravintolatyöntekijä, huolehdi hyvinvoinnistasi

Ravintoloihin

Ravintolatyöntekijöiden arki ei ole tylsää. Työvuoroihin mahtuu kansainvälisiä asiakkaita, vaihtelevia työtehtäviä, ongelmanratkaisua, kiirettä, asiakaspalvelua, tapahtumia. Kyseessä on kuitenkin fyysisesti raskas työ, jossa työpäivät venyvät usein pitkiksi ja ylityötunteja tehdään paljon.

Ravintolatyöntekijän työ voi olla vuorotyötä ja usein voi kestää yön pikkutunneille saakka. Kotiin saavutaan väsyneinä ja unirytmikin voi olla aivan sekaisin. Tällöin on erityisen tärkeää, että omasta hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta. Kun keho ja mieli voivat hyvin, myös työntekokin sujuu paremmin.

Asianmukaisia tuotteita kasvomaskin kurittamalle iholle

Kasvomaskin käytöstä on tullut ravintolatyöntekijöille jokapäiväinen rutiini, josta ei luisteta. Vaikka kasvomaskin käyttö suojaa niin meitä kuin ympärillä olevia ihmisiä, sen jokapäiväinen käyttö useiden tuntien ajan voi aiheuttaa ihossa erilaisia muutoksia, kuten kutinaa, finnejä, punoitusta, ihon rasvoittumista ja ihon kuivumista.

Sille, miksi kasvomaskin pitkäaikainen käyttö aiheuttaa iho-ongelmia, on löytyy selkeä syy. Koska hengittämämme ilma on kosteaa, kosteus pakkautuu kasvomaskin alle, jolloin ihon epäpuhtaudet, kuten hiki, tali ja meikki, pääsevät näin normaalia helpommin tukkimaan ihohuokoset. Erityisesti niillä ihmisillä, joilla on taipumusta rasvaiseen ihoon tai jotka kärsivät aknesta, ihon epäpuhtaudet lisääntyvät kasvomaskin käytön myötä lähes poikkeuksetta.

Monet ravintolatyöntekijät tekevät pitkää päivää. Kiireisenä päivänä maskin vaihtaminen uuteen saattaa unohtua, jolloin maski alkaa hiertämään ja ärsyttämään ihoa. Toinen selkeä seuraus kasvomaskin pitkäaikaisesta käytöstä on huulten kuivuminen.

Kasvomaskin käytöstä johtuneiden iho-ongelmien hoitaminen käy varsin samalla tavalla kuin normaali rutiininomainen puhdistus. On tärkeää, että kasvot puhdistetaan aamuin illoin omalle ihotyypille sopivilla tuotteilla. Rasvoittuville kasvoille kannattaa valita mahdollisimman kevyitä tuotteita, siinä missä taas kuivalle iholle normaalia rasvaisempia emulsioita ja voiteita.

Ihonhoidossa on tärkeää panostaa määrän sijasta laatuun. Riittävään ihonhoitorutiiniin tarvitaan vain muutamia laadukkaita tuotteita, joiden monipuoliset ainesosat takaavat, että iho voi hyvin. Ranskalainen kosmetiikkajätti Biotherm tarjoaa laajan valikoiman erilaisia ihonhoitotuotteita kasvomaskin, stressin, huonojen yöunien ja väsymyksen kurittamalle iholle. Laadukkaat ainesosat soveltuvat monille ihotyypeille ja valikoimasta löytyy erilaisia kasvovoiteita, kosteusvoiteita, yövoiteita, seerumeita, kasvovesiä ja kiinteyttäviä ihovoiteita moneen eri käyttötarkoitukseen.

Liikunta ja yöunet

Kiireisen työpäivän jälkeen voi olla vaikeaa nousta sohvalta ylös ja lähteä ulos lenkille. Koska työ on fyysistä, energia ei usein riitä muuhun, mutta olisi tärkeää, että keholle tarjotaan vastineeksi rankasta työstä myös liikuntaa. Liikunnan tiedetään sekä rentouttavan että virkistävän, joten myös ravintolatyöntekijän olisi tärkeää huolehtia hyvinvoinnistaan itselleen mieluisan liikuntalajin parissa. Se voi olla joogaa, juoksua, kuntosalilla käyntiä, uintia, pyöräilyä. Jo muutama kymmenen minuuttia 3–4 kertaa viikossa riittää tuottamaan positiivisia vaikutuksia kehossa ja mielessä.

Liikunnan vastapainoksi on tärkeää tarjota keholle riittävästi lepoa. Levon aikana myös iho uusiutuu ja korjaa päivän aikana tapahtuneita vaurioita, joten kunnon yöunet edistävät todella myös ihon hyvinvointia. Monilla ravintolatyöntekijöillä unirytmi voi olla pahasti sekaisin vuorotyöstä tai pitkistä iltavuoroista johtuen, jotka voivat tanssiravintoloissa venyä aamuyön pikkutunneille asti.

Tällöin on kuitenkin erityisen tärkeää, että kunnon yöunista ei tingitä. Jos nukkuminen tuottaa vaikeuksia, on tärkeää kiinnittää huomiota omaan unihygieniaan – esimerkiksi makuuhuonen tuulettaminen, puhtaiden lakanoiden vaihtaminen, rentouttavat musiikin kuunteleminen sekä puhelimen ja muiden elektronisten laitteiden jättäminen makuuhuoneen ulkopuolelle voivat auttaa edistämään parempaa unta.